Szegénységre ítélve – 7. fejezet

Két éve még koldult, idén Mallorcán nyaralt

2018.01.22.   •   Ujhelyi Sándor

Szegénységre ítélve – 7. fejezet
Az első fejezetekben a szegénnyé válás okait elemeztük, azt, hogy hogyan lesz valaki szegény. A következő részben azt vizsgáljuk, hogy a szegénységből való kitörésnek milyen személyi, az egyénhez köthető mentális akadályai vannak. Ezen tényező nem tudomásul vétele nagyon fals képet adhat a megoldások kialakításánál.
Jelen tanulmány nem meggazdagodási útmutató! Itt csak azzal foglalkozunk, hogy hogyan érhető el az, hogy valaki ne legyen tartósan mások segítségére rászorulva, illetve ha ez nem oldható meg, akkor milyen eszközökkel kell, segíteni a létfenntartását, egy minőségi élet biztosítását.
Tehát, milyen okok miatt nem tud, vagy nem akar valaki kitörni a szegénységből?

1. Nem hisz benne, hogy sikerülhet
„Aki feladta, az máris elbukott, de aki küzd, még nyerhet” – tartja a régi közmondás. Ez így nagyon szép, de kemény feladat ezt a valóságban elérni azoknál, akik nem hisznek a sikerben. Sokat segít ebben egy-egy jó példa!

2. Feladta a küzdelmet
Tipikus eset, amikor elérve a negyedik x-et, az emberek lemondanak a küzdésről. A napi költségek kifizetése állandó szorító tényező, és ha ez rendszeresen nem sikerül, akkor bizony egyre erősebb és komolyabb betegség is kialakulhat, pl. a depresszió. Minél erősebbé válik a tényleges betegség, annál nehezebb lesz a feladat megoldása.

3. Gazdálkodási hiányosságok
Gyakori probléma a nem megfelelően kezelt családi költségvetés. Amikor megjön a fizetés, vagy a segély, akkor olyan dolgokat is megengednek maguknak, ami nem feltétlen szükséges, hó végére viszont már élelemre sem marad.

4. „Kivagyokiság”
Amikor valaki többnek akar látszani, mint ami!
Megdöbbentő eset volt számomra, nevezzük Júliának, az esete, aki, miközben állandó adóssággal küzdöttek, HITELBŐL ment fodrászhoz HAJAT MOSATNI, „mert ő megteheti!”
Nagyon fontos a társadalom szerepe ebben a kérdésben, amíg CSAK a külsőségek alapján ítélik meg egymást az emberek, addig ez állandó nyomorba taszító tényező marad!

5. Szenvedélyek rabja
„Fontos megjegyezni, hogy bár a köznyelv a szenvedélybetegséget és a függőségeket döntően az alkoholizmussal, dohányzással és a kábítószerezéssel azonosítja, a probléma lényegesen összetettebb ennél.
A kémiai, illetve szerfüggőségek mellett léteznek egyéb jellegű függőségek is, ilyen például a játékszenvedély. A kártya, a lóverseny, a kaszinó évszázados múltra tekint vissza, az újabb évtizedek szenvedélybetegsége a nyerőautomaták és játékgépek világa. A személyi számítógépek megjelenésével a 80-as évek eleje óta a játékszenvedély is új frontokat nyitott, majd az 1990-es évek vége óta, az Internet térhódításával párhuzamosan megjelent az internet-függőség is, újfent jelezve, hogy bármi, ami jó és hasznos, kórosan túlzásba vihető.”
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/76/szenvedelyek-rabsagaban
Ezen ok alapvető akadálya egy család anyagi rendeződésének, korábban milliomos emberek is kerültek e miatt az utcára. Tragédiák sora köthető ehhez a tényezőhöz.

6. Tartós betegség, rokkantság
A legfőbb ok, ami miatt szinte megoldhatatlan az önállóság, az anyagi függetlenség kialakítása, a másoktól való függőség, rászorultság általában mindörökre megmarad.
Az állam és a társadalom állandó segítsége nélkül a minimális létfenntartás sem biztosított. A minap a „leszázalékolós” intézet kapujában megdöbbenve hallgattuk a magából kikelő ügyfél szavait, amikor elvették a járandóságát: „Ezek azt hiszik, hogy majd egyszer ki fog nőni a lábam?” Az igazi baj akkor lesz, ha már nem lesz senki, aki tolja a kerekesszéket. Mint ahogy az a valamikori közismert író járt, aki válás után balesetben megnyomorodott, és tolókocsival az utcára került, majd rákos lett. Nem is folytatom a tragédiáját!

7. Művészi elkötelezettség
A divat változása miatt korábbi híres zenészek, előadóművészek mára csak vegetálnak! Fiatalember koromban egy cigányzenész, egy bárzongorista megbecsült művész volt. Ma az élőzenét szinte senki nem keresi, profi művészek ezrei ténferegnek munka után szerte az országban, vagy a nagyvilágban! Michelangelo sem lett volna képes széklábak faragásából megélni, lassan a világhírű Száztagú Cigányzenekar összeállítása is szinte lehetetlen feladat lesz. Ha egy hegedűművész, vagy egy billentyűs elmegy segédmunkásnak az építőiparba, többet teljesen alkalmatlan lesz a keze a művészi munkára!

8. Beismerés hiánya
Valamit nem jól csinál, de nem ismeri el. Egy példa, hogy érthető legyen. Géza, nevezzük így, jó állással rendelkezett, de IDŐNKÉNT szerette az italos mámort. Viszont ilyenkor az asszony nem engedte magához. Jött a depresszió, aztán legközelebb a gyógyszer, majd a gyógyszer a piával. De mivel alkohol érzékenysége volt, a kétnapos „buli” után egy-két hét szó szerinti vegetálás. Utána rendszeresen az utcán is kellett, aludjon, időnként tőlem könyörögve egy kis pénzt, hogy bemehessen egy fizetős helyre. De mindvégig tagadta a függőségét, szidta az anyját, feleségét, az egész világot.
Sok beszélgetés után egyszer csak büszkén kimondta, és odavágta nekem, hogy „tudod, Sándor, a legjobban azt bánom, hogy nincs annyi pénzem, hogy minden nap részeg legyek”. Ezen ő maga is annyira megdöbbent, hogy ……. és ma már ott tart, hogy újra van jól fizető állása, Mallorcára, meg Ciprusra, meg mindenhová viszi az asszonyt! Pedig két éve még találkozhattál vele valamelyik aluljáróban!
(folytatás következik)

A hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

TémákLegutóbbi hozzászólások