Durvul a helyzet

avagy hogyan kerüljük el a lábcédulát?

2020.11.08.   •   Ujhelyi Sándor

Durvul a helyzet, avagy hogyan kerüljük el a lábcédulát?
Az elmúlt héten minden nap kiderült egy-egy koronavírusos fertőzöttség a közvetlen ismerőseink között. Egyre durvább a helyzet! Ezzel a cikkel nem a vírustagadókhoz szólok, az ő szkeptikusságok még sok életbe kerülhet, de lelkük rajta!
Viszont nagyon sokan vannak, akik saját életük és szeretteik védelme érdekében keresik a megoldást, hogyan lehetne hatékonyan védekezni. Úgy érzik, Orbán nem hajlandó megvédeni őket, mivel kijelentette, hogy „munka nélkül nincs pénz”, vagyis a nyugaton, de még Romániában is bevezetett eljárást, miszerint a kényszerből munkájukat elveszítetteknek az állam 70-80 %-os pénzt fizet, nem hajlandó bevezetni. Vagyis nem hajlandó még hetekre sem leállítani a gazdaságot.
A hipót itató Trump veresége reményt ad arra, hogy a világ egyik vezető hatalma értelmes irányba mozdul el a járvány kezelésében is.
Ha már így magunkra maradtunk a járvány kezelésében, a héten egy kicsit „körbejártuk” a várost, keresve a lehetséges fertőzési gócokat.
Az utcák, boltok, vendéglátóhelyek szinte üresek, a tömegközlekedésben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon is mindenki maszkot hord, az emberek közti közvetlen, egy méteren belüli, kontaktusok elenyészőek.
Akkor mégis hol terjed a vírus?
A lakásból kilépve először is megdöbbentő volt, hogy 70-80 éves öregek maszk nélkül lépnek be a liftbe, ahol 40-60 cm távolságra állnak egymástól az emberek. Nem kell senkinek köhintenie, a köszönéskor kikerült lehelet is elég lehet a fertőzéshez. De a lift hívógomb, fogantyú is potenciális fertőzési forrás.
A másik döbbenet családoknál ért! Maszk nélküli fiatalok, idősek, puszi jobbról, balról! Értsük meg! Minden vírus terjedésének legfőbb forrása a "de rég láttalak, hadd pusziljalak meg" életérzés! Utcáról belépve még kézmosás sincs, és máris megy az ölelkezés!
Ugyanez volt látható az iskolák előtt is, amikor reggel a „spanok” ölelve, puszilkózva köszöntötték egymást. Nincs igaza Orbánnak, ma a vírus terjedésének egyik fellegvára az iskolák! Tünetmentes fiatalok terjesztik egymás közt a vírust, aztán viszik haza a családnak!
A legutóbbi HVG írt cikket arról, hogy sokak megdöbbenésére az 5 Földrész közül Afrikában a legjobb a helyzet. Senki nem értette, hogy az ottani higiéniás viszonyok között miért nem tarol a Covid 19, pedig azt hitték, hogy Afrika lesz a koronavírus legnagyobb áldozata.
A válasz egyszerű volt! Azok az afrikai országok, ahol már pusztított a nílusi láz, meg az Ebola, meg hasonló vírusok, ott számos országnak hosszú ideje van tapasztalata a fertőző betegségek kezelésében. Mára már olyan gyakorlatokat fejlesztettek ki, amilyenekkel sok nyugati ország nem rendelkezik. Már idén februárban megtették a szükséges lépéseket! De főleg az emberek nem hisztériáznak, nem emlegetik a személyiségi jogaikat, hanem a reakciójuk ilyenkor - „hm, megint van egy vírus”, hát akkor úgy élünk, ahogy ilyenkor kell. Nem pánikolnak, „nem élnek félelemben”, egyszerűen fegyelmezettek!
Mi viszont ölelkezünk, puszilkózunk, és így mi magunk küldjük a lélegeztető gépre és sok esetben a halálba a szeretteinket!
Ha már a kormányra nem nagyon számíthatunk, legalább mi magunk legyünk észnél!

A hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

TémákLegutóbbi hozzászólások