EP-május 26. Közös lista, vagy önálló indulás?

Mi a fontosabb?

2019.03.03.   •   Ujhelyi Sándor

EP-május 26. Közös lista, vagy önálló indulás?
Mi a fontosabb?
A májusi Uniós Parlamenti választással kapcsolatos nagy kérdés, hogy közös listát állítson-e az ellenzék, vagy mindenki önállóan induljon? A közvélemény kutatások alapján a várható eredmény az, hogy a 21 hazánknak járó helyből 13 a Fideszé, 8 az ellenzéké. Bár 2018-ban a hazai Parlamenti választáson az eredmény 51-49 % volt az ellenzék javára, most mégis 62-38 %-t jósolnak a kutatók. Azért, mert a Fidesz fanatikusok sokkal aktívabbak, mint az ellenzékiek.
Mikor lesz több ellenzéki hely? Közös listával, vagy önálló indulással? Csak ez a fontos kérdés?
Egy biztos, hogy azok a pártok esetében, akik nem érik el az 5 %-os küszöböt, a rájuk leadott szavazat elvész. (Ahhoz, hogy valamelyik párt indulhasson, 20 ezer támogató aláírást kell, összegyűjteni! 2014-ben ezt 8 párt tudta teljesíteni, ebből 2 nem jutott mandátumhoz.)
Az elmúlt szavazásokon 28-35 % körüli részvétel volt hazánkban. 8 millió szavazásra jogosultat számolva ez kb. 2,3-3 millió szavazat. Ennek az 5 %-a 110-150 ezer szavazat, vagyis ami egy hely megszerzéséhez kell, amit a kisebb pártok is el tudnak érni, ha tudnak mozgósítani. Tehát önálló indulás esetén nem lenne olyan nagy szavazat-veszteség, maximum 50-100 ezer szavazat. 2014-ben az elveszett szavazatok száma 22 ezer volt!!!!!
A közös lista állításában a legnagyobb probléma a helyek elosztása. A 7-8 befutó helyre melyik párt, hány főt delegáljon? Úgy kellene dönteniük, hogy ma nem ismerik a pártok valódi támogatottságát, és itt főleg a Jobbikra gondolunk, szinte lehetetlen „igazságosan” előre elosztani a helyeket. Másik kérdés, hogy az Együtt szavazói kihez csapódnak? A „közös lista” követelése ma inkább érzelmi kérdés, az „összefogás” jegyében, de a pártok normális érdekeivel ellentétes.
Az önálló indulás legnagyobb eredménye az ellenzéki pártok számára, és ez a közelgő önkormányzati választások előtt nagyon fontos, hogy mivel csak listás szavazás lesz májusban, az eredmény megmutatná az ellenzéki pártok valódi támogatottságát, és így ennek arányában jutnának Uniós Parlamenti helyekhez. Tehát, lehet, hogy maximum egy helyet elveszítenek, de nagyon fontos támogatottsági információhoz jutnak.
Az eddigi alacsony részvételek miatt sokkal jobb eredményt lehetne elérni, akár 2-3 hellyel is többet, nagyfokú mozgósítás esetén. Itt csak az a kérdés, hogy a régi ellenzéki pártok mennyire vonzóak a szavazóknak, akik közül sokan, kutatásaink alapján, inkább egy új alternatívára várnak!

A hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

TémákLegutóbbi hozzászólások