2022 Kormányt KELL váltani!

A közvélemény kutatások alapján kijelenthető, hogy nyerhető 2022! De ennek azért vannak előfeltételei!

2021.02.21.   •   Ujhelyi Sándor

2022 NYERNI KELL!
A közvélemény kutatások alapján kijelenthető, hogy nyerhető 2022! De ennek azért vannak előfeltételei! A közös indulásról a hat nagy ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, PM, LMP) megegyezett, ez bizalmat ad. A közös parlamenti képviselőjelölt és a közös miniszterelnök jelölt kiválasztásának módjára, a véget nem érő alkudozások elkerülése érdekében, az előválasztás mellett döntöttek.
A mostani írásban az előválasztás intézményét mutatnánk be, mert sokan nem értik, miről is szól, illetve a hat párton kívüliek indulásának, problémáiról.
Korábban kétfordulós választási rendszer volt, ahol az első fordulóban az nyerhetett, aki a szavazatok 50%+1 szavazatot elérte. Így, ha volt második forduló, akkor a pártoknak lehetőségük volt arra, hogy visszaléptetve gyengébben szerepelt jelöltjeiket, beálltak a második helyezett mögé.
Ezt a rendszert a NER megszüntette, egyfordulóssá téve a választást, és eltörölve az 50%+1 szavazat küszöböt. Nem véletlenül, hiszen Orbán a jobboldalt bedarálta, ott csak a Fidesz maradt, mint legnagyobb párt. A baloldalon viszont megmaradt a „többpártrendszer”, tehát az egyfordulós választásban, ha a Fidesz jelöltjének 2-3 kihívója van, akkor garantált az ellenzék bukása. Ez történt 2018-ban!
Ma még annyira szoros a verseny a közvélemény kutatások alapján, hogy egy „renitens” külön indulása is megtorpedózhatja a kormány leváltásának tervét. Ezért súlyos felelősség terheli pl. a Kétfarkúakat, akiknek rövidesen döntést kell, hozniuk!!
A hat ellenzéki párt először úgy tervezte, hogy azok, akik 2018-ban nyerni tudtak, vagy minimálisan maradtak le a második helyen, akkor az adott egyéni választókerületben ők indulnak. Csakhogy a tavalyi borsodi előválasztás bebizonyította, hogy ez nem jó megoldás, illetve közben a pártok népszerűsége is jelentősen változott.
Tehát más megoldás kellett, és ez lenne az előválasztás, ami 2019-ben jól működött, Karácsony Gergely győzelmét is biztosította. Tehát a hat párt megtartja mind a 106 OEVK-ben a saját szervezésű „első fordulót”, és aki ott diadalmaskodik, az lesz a közös jelölt! Ez eddig OK!
Igen ám, de a hat párton kívül vannak még más ellenzéki pártok is, illetve bizonyos civilszervezetek, akik sokszor kiemelten jó neveket tudnak „felkínálni!” (Az egyéni választókerületben sokszor nem a párt országos ismertsége, hanem a jelölt személye lesz a döntő!)
Viszont a hat párt nagyon nehezen enged be maguk közé másokat, és nem (csak) azért, mert két kézzel ragaszkodik a sajátjainak pozícióba való juttatásához.
A „külsősök” bevonása valóban bizonyos veszélyeket is rejt magában! Fideszéknél bevett szokás volt a 2019-es önkormányzati választáson, hogy a saját polgármester jelöltjüket illetve képviselőket is „függetlenként”, civilként indították. Aztán jött a meglepetés, amikor a magát „függetlenként” kikiáltó emberke végül is beült a Fidesz frakcióba.
Ezért tehát mi is egyetértünk azzal, hogy az „ismeretlen” külsősök bevonásának nagy veszélye van, ezért nagyon fontos a jelentkezők előéletének a feltérképezése, kiemelten a „miből él” kérdésre vonatkozóan. (Természetesen a pártokon belül is szükséges az ellenőrzés, hisz ott is volt már példa az „átülésre”!)
Mi, az Új Alternatíva Párt, tiszteletben tartjuk a „Hatok” döntéseit, jóváhagyásukkal kívánunk elindulni három körzetben, minket le lehet ellenőrizni, jelöltjeink előélete garancia az elkötelezettségre a kormányváltás mellett, egy új, demokratikus jogállam felépítésére.
Fotó 24.hu

A hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

TémákLegutóbbi hozzászólások