Szegénységre ítélve – 9. fejezet

A szociális támogatás nem járhat alanyi jogon!

2018.01.28.   •   Ujhelyi Sándor

Szegénységre ítélve – 9. fejezet

Tanulmányunk korábbi fejezeteiben megvizsgáltuk, hogyan lesz valaki szegény, aztán elemeztük, hogy a szegénységből való kitörésének milyen személyi, az egyénhez köthető mentális akadályai vannak. Majd megvizsgáltuk, milyen társadalmi, politikai okok akadályozzák a szegénység kérdésének megfelelő szintű állami és társadalmi kezelését.

Természetesen az általunk leírt, szegénységet kiváltó okokon kívül sok egyéb ok is van, éppen ezért fontos az a megközelítés, hogy mindenkire igaz, „egyen megoldás” nem létezik! Szinte minden esetben szükség van a korábban jelzett, FIZIKAI és MENTÁLIS ÁLLAPOTFELMÉRÉS–re, mert e nélkül lehetetlen valós és eredményes SZEMÉLYI, vagy CSALÁDGONDOZÁSI TERVET készíteni.
Tehát, amilyen megoldási javaslatokat itt most le fogunk írni, azok csak a kiinduló eszközök, a gyakorlatban személyre kell, szabni a megoldást.

Tanulmányunknak ez az egyik legfontosabb megállapítása!
A hazai szociális ellátórendszer nem alkalmazza teljes körűen és nem tartja alapvetően fontosnak a „környezettanulmányt”, vagyis paragrafusokkal akarja csak megoldani a kérdést. Legegyszerűbb ilyen esetben az egy főre jutó jövedelemhez, vagy egészségügyi állapothoz kötni bizonyos szociális juttatásokat, de ezzel csak támogatjuk a szegényt, a rászorultsági helyzetet nem szüntetjük meg.

Nemrégen egy ismerős fiatal jelentkezett rendőr nyomozónak. Külön bizottság ment ki a lakására, megnézték a szobáját, milyen könyveket olvas, milyen poszterek vannak a falon, stb., stb.
Vagyis egy ilyen esetben, amikor valaki bizalmi, fegyveres testületi továbbtanulásra jelentkezett, szóval egy ilyen esetben biztosított a környezettanulmányt elvégző szakértői csoport, a mentális és környezeti állapot felmérésére. Ha komolyan akarunk foglalkozni a szegénység csökkentésével, akkor csakis ugyanezzel a módszerrel lehet, a családonkénti kiinduló állapot elemzésével.

Azt is meg kell érteni, hogy mindennemű állami támogatás célja és feladata a bajban lévők megsegítése, szociális állapotuk javítása, de még fontosabb a rászorultságuk mértékének csökkentése, azzal a céllal, hogy az intézkedés után a társadalom magasabb rétegeihez tartozhassanak! Nem pedig az osztogatás, a nem rászorulónak is!
És itt van még egy hiba a mai rendszerben, ami szocializmusbeli örökségnek számít!
Nagyon fontos lenne megérteni, hogy bizonyos kedvezmények és támogatások nem járhatnak mindenkinek, alanyi jogon! Az állam által biztosított mindennemű szociális támogatás CSAKIS RÁSZORULTSÁGI ALAPON működhet!
Annak, aki havi egymilliót keres, annak aprópénz csak egy bármilyen tízezer forintos támogatás, még egy papucsra sem elég az asszonynak, de egy valóban rászoruló családnak a havi kenyéradag ára!
Meg kell szüntetni a feltétel nélküli osztogatást, csak a valóban bajban lévőket szabad támogatni! Ehhez is szükség van a környezettanulmányra!

Igen is, meg kell, jelenjenek azok a két-háromfős, „idegesítően szigorú”, amerikai filmekben látott, felmérő bizottságok, akik kiszállva az igénylőhöz, döntenek bizonyos járandóságok, támogatások odaítéléséről! És ezt a döntést bizonyos időközönként újra és újra felül kell, majd vizsgálni!
TÁMOGATÁST CSAK RÁSZORULTSÁGI ALAPON!
Milyen támogatásokról beszélünk?
Családi pótlék, gyerekek utáni támogatások, utazási kedvezmény, lakásvásárlási támogatás, tanulmányi ösztöndíj, ingyenes étkezés, ingyenes tankönyv, és még sorolhatnánk!
Egy ilyen intézkedés nem lesz népszerű a magasabb jövedelműek között, de akkor is meg kell érteni, hogy adományt csak rászoruló várjon!

Az a kormány viszont, amelyik kampány céllal osztogat bármit a szegényeknek, aljas és becstelen, mert a közvagyont szavazatvásárlásra fordítja! A szociális ügyek intézését szakemberekre kell, bízni, nem becstelen politikusokra!
Most aztán már kielemeztük a szegénységet kiváltó okokat, az akadályokat, a társadalmi és politikai felelősséget, úgy hogy ideje lenne rátérni a megoldási javaslatokra. A következő részben már valóban ezzel folytatjuk!
(folytatás következik)

A hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

TémákLegutóbbi hozzászólások