Kire szavazzak április 8-án?

Hogyan garantálhatjuk mi, választók a kormányváltást, ha már az ellenzék ennyire béna és alkuképtelen?!

2018.02.24.   •   Ujhelyi Sándor

Kire szavazzak?
Többen tették fel nekem az elmúlt napokban ezt a kérdést, tőlem várva tanácsot, hogy kire szavazzanak. Hogyan garantálhatjuk mi, választók a kormányváltást, ha már az ellenzék ennyire béna és alkuképtelen?!
Én természetesen senkinek nem neveztem meg és nem is fogok egyetlen pártot sem, de azért leírnék néhány gondolatot.
Az egyik, hogy tisztán lássuk a szavazás menetét.
Április 8-án két dologra fogunk szavazni.
Az egyik az un. egyéni képviselőjelöltekre. Vagyis lesz a szavazólapon néhány név, mellette a pártja megnevezése. Reméljük, hogy egyre kevesebb olyan választókörzet lesz, ahol több ellenzéki jelölt lesz! De ne ijedj meg, ahhoz, hogy a pártok listát is állíthassanak, ahhoz szükséges, hogy több körzetben is többen indulhassanak. Vagyis a 106 választókerületből kb. 80 helyen kell, hogy csak egy jelölt legyen, de ahol szinte garantált a Fidesz győzelme, ott akár tíz ellenzéki jelölt is lehet.
Itt én azt javaslom, hogy a döntésedhez járj utána a következőknek:
Ki nyert 2014-ben?
Milyen arányban nyert?
(valasztas.hu)
Ha az MSZP-s jelölt nyert, akkor ott erős az MSZP, és akkor tetszik, nem tetszik, az MSZP-s jelöltre leadott szavazattal tudod elősegíteni OV megbuktatását.
Ha a Fideszes nyert 2014-ben, nézd meg, ki lett a második, és mennyivel maradt le. Ha pl. az LMP-s csak néhány százalékkal csúszott le, akkor szavazz rá.
Ha a Fideszes tarolva nyert 2014-ben, vagyis abban a körzetben nagyon erős, akkor szavazz a szíved szerinti párt jelöltjére, bocsi, de valószínűleg úgy sincs esélye.
Az is előfordulhat, hogy bár 2014-ben a Fidesz nyert, de most pl. csak egy DK-s jelölt lesz, meg rajta kívül Nevenincs Jánosné, a helyi Nőegylet képviselője. Tetszik, nem tetszik, akarod, nem akarod, de a DK-s jelöltre leadott szavazattal tudod elősegíteni OV megbuktatását.
Ugyancsak fontos szempont, ha előre felméred, ki az esélyesebb? Erre jó lehetőség a Közös Ország Mozgalom által szervezett vitaesteken való részvétel, vagy az arról szóló beszámoló megtekintése, hogy el tudd dönteni, ki a legesélyesebb.
Soha ne felejtsd el! A mostani egyfordulós választási rendszerben, aki a legtöbb szavazatot kapja, az nyer! Tehát ha öt ellenzéki jelöltre szétszavazunk, akkor a Fideszes fog nyerni, hiába akar a többség kormányváltást!
Az egyéni jelöltre leadott szavazatodat, csak oda számítják, az egyéni helyezés eldöntéséhez, ennek semmi köze a pártlistákhoz, meg töredékszavazatokhoz.

A másik, amire szavazni fogunk, az a pártlista.
Vagyis azokra a pártokra, akik 27 egyéni körzetben állítanak jelöltet, azokra még külön listán szavazunk. Ott nem lesz személynév, csak a párt neve és logója. Az ország összes választókerületében lehetőség lesz a pártlistára szavazni, függetlenül attól, ott, abban a kerületben indul-e a kedvenc pártod egyéni képviselőjelöltje.
Itt viszont van egy kis csavar a rendszerben!
Ha pl. az LMP, vagy bármelyik párt egyedül indul, akkor a leadott érvényes szavazatok 5 %-t meg kell, szerezze! Az MSZP-PM választási szövetség, mivel két párt van benne, már a leadott érvényes szavazatok 10 %-t kell, megszerezze! Ha viszont valaki nem éri el a küszöböt, akkor a rá leadott szavazatok elvesznek, és a nyerteshez, várhatóan a Fideszhez csapják hozzá, mint töredék szavazat! Vagyis ilyen kis pártokra leadott szavazattal a Fideszes jelöltet tolod be a Parlamentbe!
2014-ben az előzetes közvélemény kutatások azt jósolták, hogy Fidesz 48 %, Jobbik 17%, MSZP-DK-EGYÜTT-PM-MLP 19 %, LMP 3,2 %.
Ezzel szemben a választási eredmény 2014-ben: Fidesz 45,04 %, Jobbik 20,3 %, MSZP-DK-EGYÜTT-PM-MLP 25,67 %, LMP 5,36 %. Az LMP csak az alacsony részvétel (61,24 %) miatt érte el az 5 %-os küszöböt!

Az idén viszont sokkal nagyobb az elégedetlenség az országban, mint 2014-ben volt, tehát magasabb részvétel várható, akár 70 % felett! Vagyis ha a pártlistán olyan mini pártra szavazol, aki a közvélemény kutatásokban az 1-2 %-t sem éri el, akkor az ilyen kis pártokra leadott szavazattal a Fideszes jelölteket tolsz be a Parlamentbe.
Én most egy párt nevét sem fogom leírni, nehogy bárki is megvádoljon, hogy ellene kampányolok!
Számolj, kalkulálj Te, és döntsél!
Én magam csak április elején fogok dönteni, addig megvárom az egyeztetések és a közvélemény kutatások eredményét!

A hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

TémákLegutóbbi hozzászólások